מה זה אימפרוביזציה?

סדנת אלתור ואימפרוביזציה יונתן גרובר

בואו נתחיל מהתחלה, כי זה די מעניין. אימפרוביזציה היא אמנות האלתור. המילה אלתור מגיעה מארמית. “על אתר”, “אתר” בארמית זה “מקום”. על המקום! כלומר, אלתור היא יצירת דבר חדש, על המקום, ללא תכנון מקדים. מה שנקרא, יצירה אינטואיטיבית.

כל החיים שלנו הם אלתור מתמשך ובדרך כלל אין לנו בעיה עם זה. אנחנו לא מתכננים את האינטראקציות היומיומיות שלנו וזה עובד לנו יופי טופי. העניין מתחיל להיות מלחיץ כשהזרקור מופנה אליך במפתיע. וכולם מצפים ממך להיות מצחיק או מעניין או מרגש או חכם. אם זה בהרמת כוסית בעבודה, יומולדת לאמא, בדייט, בראיון עבודה או על הבמה. תורת האלתור מלמדת אותנו לסמוך על האינטואיציות, להוריד שיפוטיות כלפי עצמנו ולהיות קשובים לסיטואציה.

אמנם תורת האלתור נוכחת בכל תחום אמנותי (הרכבי ג’ז, מחול מאולתר, קרבות ראפ וכו’) אבל כשאומרים אימפרוביציה בדרך כלל מתכוונים לתיאטרון מאולתר. יש תיעוד למופעים מאולתרים עוד מ-300 שנה לפני הספירה (מופעי מסכות באיטליה) ומופעי אימפרוביזציה עברו שלל גלגולים וסגנונות. היום ניתן לחלק את מופעי האימפרוביזציה לשלושה סגנונות עיקריים.

מופעי לונג פורם - בעיניי זו הגרסא הכי מאתגרת של מופעי אלתור

מדובר במחזה מאולתר אחד ארוך. בדרך כלל המופע מתחיל בשאלה לקהל ומהתשובה יוצאים לדרך. בדרך כלל סביב ה30-40 דקות. המחזה בדרך כלל מורכב מכמה סצינות שיביאו לסיום דרמטי. זה מצריך הקשבה מטורפת מצד השחקנים. לשים לב לכל פרט ופרט ולהבין ביחד מה הרצון של הדמויות ולאן הסיפור מתגלגל. בדרך כלל המחזה יהיה קומי, אבל בגלל שמדובר בלונג פורם, יש מקום גם לסצינות דרמטיות לגמרי. יש המון תתי סגנונות ללונג פורם. לדוגמא, לונג פורם בסגנון ארמנדו. מחזה ארמנדו מתחיל במילת השראה מהקהל. עם המילה הזו אחד השחקנים יוצא למונולוג, לרוב אמיתי, על משהו שקרה לו בחיים, ומשם יוצאים למחזה. תת סגנון נוסף הוא בליינד הארולד (הארולנד העיוור). בליינד הארולד הוא מחזה ללא אור. לרוב מכבים לחלוטין את כל האורות בתאטרון, השחקנים יושבים על הבמה ומתחילים מחזה רק עם סאונד. זו חוויה מיוחדת לאללללללה. 

ממליץ לצפות במופע הנפלא של “מידלדיץ’ ושוורץ” בנטפליקס ולהבין במה מדובר.  

מופעי שורט פורם - הגרסא הקומית הטהורה של אימפרוביזציה

המופע מורכב מכמה מערכונים באורך של 2-8 דקות למערכון. כל מערכון מתחיל עם השראה מהקהל. לרוב מוסיפים גם חוקים לכל מערכון. לדוגמא, השחקנים צריכים לדבר רק בשאלות, אחד השחקנים עוצם עיניים ומדובב את כל הסצינה, סצינה שמתחיל בסוף ונגמרת בהתחלה וכו’. מספר המשחקים הוא אינסופי וכל הרכב אימפרוביזציה מוסיף עוד ועוד משחקים למאגר. זה מופע קצבי, מצחיק מאוד (אם ההרכב יודע מה הוא עושה).

ממליץ לבוא למופע של שלופתא ולראות אותי ואת חבריי על הבמה נותנים בראש.

מופעי פלייבק - האחות הטיפולית של עולם עולם האלתור.

זה סגנון שהתחיל כשיטה שעושים בקבוצות טיפוליות והתרחב להופעות לקהל הרחב. הרעיון בפלייבק הוא לשקף חוויה אמיתית מהחיים של מישהו מהקהל. פליי-בק, יעני לשחק בחזרה. מישהו מספר סיפור והמשתתפים משחקים לו את הסיפור בחזרה. אפשר לשחק את הסיפור בשיר, בריקוד, במחזה, בהמחזת הרגשות שעולים מהסיפור. או בכל דרך יצירתית אחרת. ככלי טיפולי זה סגנון מאוד חזק. לראות משהו משמעותי שקרה לך משוחק מול העיניים יכול להעניק פרספקטיבה חדשה לחוויה שחווית. אך כמופע, לעניות דעתי, הוא פחות מוצלח. צריך רגישות מאוד גדולה כדי לשחק סיפור אמיתי שקרה מבלי לפגוע באף אחד, בלי להיות אינטנסיבי מדיי, ועדיין לבדר את הקהל. אבל בכל זאת, כשנופלים על מופע פלייבק טוב, זה חודר עמוק.

בנימה אישית, הסגנון המועדף עליי הוא שורט פורם. קצבי, קומי, מופרע וחסר גבולות. לא משנה מה תעשה על הבמה תוך כמה דקות הכל יתאפס ויתחיל משחק חדש. אז אפשר להתפרע בכיף. הקצב המהיר מחייב הקשבה קיצונית ותגובתיות יחסית מהירה ואינטואיטיבית, שזה החלק החביב עליי באימפרוביזציה, לתת לאינטואיציות להוביל. רוצים שאגיע אליכם לסדנת אימפרוביצזיה? דברו איתי נשמות.

אולי יעניין אותך?

Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 147 ביקורות
Facebook ג גוגל
5.0
מבוסס על 17 ביקורות
js_loader
דילוג לתוכן [brb_collection id="963"]