טיפול בחוסר ביטחון עצמי – תרגילים להעלאת הביטחון העצמי

חוסר ביטחון עצמי הוא דבר שפוגש כמעט כל אחד מאיתנו בשלב מסוים בחיינו, בין אם זה בקשרים בין אישיים, בעבודה או אפילו בתחומי לימוד מסוימים. כשאתם סובלים מביטחון עצמי נמוך זה עשוי להשפיע על התפקוד שלכם הן בעבודה והן בחיי היום יום ובמצבים מסוימים יכול אף להחמיר למצבים של דיכאון מתמשך וחרדה. אז מה זה בכלל אומר חוסר ביטחון עצמי? איך מעלים אותו? ולמה זה חשוב לעשות את זה במיוחד במסגרת העבודה? כל התשובות במאמר הבא, בואו נתחיל 

העלאת ביטחון עצמי אצל מבוגרים

אז קודם כל, מה זה ביטחון עצמי ואיך הוא נבנה?

ביטחון עצמי הוא מונח בפסיכולוגיה שמתאר את ההערכה הרגשית של בן אדם וכמה הוא שווה בעיני עצמו. הביטחון העצמי נבנה עוד מהילדות דרך חוויות, טובות ורעות. אם אדם סבל בילדותו הרבה מחוויות טראומטיות, חוויות פוגעניות, שינויים דרמטיים וקשיים רגשיים – כל אלה עלולים לפגוע בתחושת הביטחון והערך העצמי של אותו אדם בחייו הבוגרים. ביטחון עצמי יכול גם להיבנות או להיהרס על ידי  ביקורות שליליות מהסביבה, לעומת זאת – ביקורות חיוביות ומעודדות יכולות לתרום לתחושת הערך העצמי. אבל החוכמה היא – לדעת לבנות את הביטחון העצמי שלנו ללא תלות בסביבה החיצונית. האם זה אפשרי? כן, לחלוטין, אבל הדרך לשם לא פשוטה כלל.

איך מזהים ביטחון עצמי נמוך? - ביטחון עצמי נמוך תסמינים:

חוסר ביטחון בא לידי ביטוי במספר דפוסי חשיבה והתנהגות. הנה מספר דוגמאות:

  • אתם שמים את טובתם של הסובבים אתכם לפני טובתכם האישית, במחשבה שלכם לא מגיע להיות במקום ראשון.
  • אתם מנסים לרצות אחרים באופן כפייתי.
  • אתם נוהגים לבקר את עצמכם ומחפשים חסרונות בעצמכם.
  • אתם משייכים את ההצלחות שלכם לגורמים חיצוניים שעזרו לכם להצליח.
  • קשה לכם לקבל החלטות כי אתם מפקפקים בעצמכם.
  • קיימת אצלכם התעסקות כפייתית במה אנשים חושבים עליכם.
  • אתם נפגעים בקלות מביקורות של אנשים אחרים ולוקחים אותן קשה.
טיפול בביטחון עצמי נמוך

איך חוסר ביטחון עצמי משפיע על חיי העבודה והיום יום?

אז הגענו לנושא המעניין ביותר – איך חוסר ביטחון משפיע על חיי העבודה שלנו? אחרי הכול שם אנחנו מבלים את רוב היום שלנו. אז, במקרה של חוסר ביטחון עצמי – העובד עשוי להיות ממש “הצל של עצמו” – במילים אחרות, יהיה לו קשה מאוד להביא את היכולות ומלוא הפוטנציאל שלו לידי ביטוי, התוצאה היא לרוב תסכול, קשיי הסתגלות וחוסר שביעות רצון. איך זה מתבטא? הנה כמה דוגמאות:

  1. פחד מלקיחת אחריות – כשאתם בעלי ביטחון עצמי נמוך, אתם מפקפקים בעצמכם וחושבים שאתם לא מסוגלים לעשות המון דברים, כך שבעבודה אתם תימנעו מלקיחת אחריות, לקיחת סיכונים שיכולים להיות שווים וקבלת החלטות חשובות. הימנעות מדברים אלו יכולה לגרום לערך שלכם כעובדים לרדת בעיני הבוס שלכם ולגרום גם להם לחשוב שאתם לא מסוגלים לעשות מגוון משימות.
  2. הימנעות מאינטראקציה –  כשיש ביטחון עצמי נמוך – סביר להניח שאתם תחשבו שאתם פחות מעניינים, כיפיים ונחמדים ממה שאתם באמת, כך שבתחומים החברתיים אתם יכולים לחשוש ולהימנע מיצירת קשר עם אנשים חדשים מהחשש שהם לא יאהבו אתכם, וכך לצמצם את המעגל החברתי שלכם דבר שיוביל לתחושות בדידות קשות.
  3. מחשבות טורדניות – כשאתם בעלי ביטחון עצמי נמוך, אתם כל הזמן חשים ומפחדים שאנשים לא אוהבים אתכם, כך שאתם יכולים להסתובב במשך כל היום עם המחשבות כמו: האם בן אדם מסוים חיבב אותי או לא? האם אמרתי משהו לא בסדר? האם אני צריך להשתנות? מחשבות אלו עשויות ללוות אתכם לכל אורך היום ולהשפיע על התפקוד והריכוז היום יומי שלכם בעבודה.
חוסר ביטחון עצמי בעבודה

אז למה זה חשוב להעלות את הביטחון העצמי בעבודה?

חשוב להבין שחיים עם ביטחון עצמי גבוה וחיים עם ביטחון עצמי נמוך שונים בתכלית זה מזה. כשתעלו את הביטחון העצמי שלכם – תוכלו להניח לעצמכם להיות אתם ולהרגיש בנוח בכל רגע נתון,  ללא התעסקות אובססיבית במה אנשים אחרים חושבים עליכם, וללא הפחד מלקיחת סיכונים ואחריות. לחיות עם ביטחון עצמי גבוה זה אומר שתוכלו להראות לאנשים מי אתם באמת, לחשוף את היכולות ותוכלו לשים תמיד את עצמכם במקום הראשון כי אתם יודעים שזה מה שמגיע לכם – כתוצאה מכך, אתם תיצרו יותר קשרים חברתיים, תעבדו בצורה אפקטיבית יותר ותתבלטו בין כל העובדים.

תרגילים, שיטות וטיפים לשיפור והעלאת הביטחון העצמי

אחת הדרכים הטובות ביותר לעלות את הביטחון העצמי היא סדנת דיבור עמידה מול קהל. הסיבה לכך, היא בגלל “שפחד במה” הוא אחד הפחדים הנפוצים ביותר וברגע שמצליחים להתגבר עליו, זה תורם רבות לתחושת הערך העצמי. תחשבו על הרגע בו תצליחו לעמוד לבד מול קהל שלם שרק יושב ומחכה לשמוע את מה שיש לכם לומר!  אנחנו יכולים להבטיח לכם שמדובר בהרגשה טובה הרבה יותר ממש שאתם חושבים. זה יאפשר לכם ליישם את השיטות שתלמדו בסדנה גם בחיים וכמובן בעבודה – ולהרגיש בנוח לדבר גם מול הדרג הגבוה במקום עבודה, להציג פרזנטציות, לדבר בנינוחות עם לקוחות, להעז לקחת יותר סיכונים ועוד.

עוד דרך מעולה להעלות את הביטחון העצמי היא סדנת אימפרוביזציה ואלתור. בסדנא זו לומדים מספר תרגילים מעולם האימפרוביזציה וכך מתחילים ללמוד לאט לאט את אומנות האלתור. לאחר מכן מעלים מופע שבו הקהל מאלתר ומתנסה בכל התרגילים שהוא למד. סדנת אימפרוביזציה משפרת את הביטחון העצמי מכיוון שכמו שאתם בוודאי כבר יודעים – החיים הם ממש לא תסריט כתוב – ולפעמים, צריך לדעת לאלתר. ברגע שתדעו להכיל חוסר וודאות ותלמדו כיצד לשלוף תגובות באופן מידי – כל החששות שלכם ידעכו – בבין אם זה במסגרת משימה בעבודה, פגישה חשובה וכו’.

ביטחון עצמי נמוך תסמינים

כמה מילים אחרונות

בשורה התחתונה, יש לא מעט פתרונות לשיפור הביטחון העצמי, אך אין ספק שאם אתם רוצים באמת לקבל ערך נפלא וכלים פרקטיים לעבודה ולחיים בכלל – סדנת דיבור מול קהל או לחילופין סדנת אימפרוביזציה יוכלו לתרום לכם רבות כי זה מכוון אתכם ומלמד אתכם איך להתבלט, איך להכיר בחוזקות שלכם ולהשתמש בהם לטובתכם ואיך לעמוד ולרתק כל אדם שמקשיב לכם, כך שבסופו של דבר – תוכלו להרגיש ביטחון לא רק מול קהל, אלא גם מול המנהלים שלכם, חברים ובסיטואציות חברתיות.

יונתן גרובר מעביר סדנאות עמידה מול קהל לקבוצות, מחלקות, צוותי הדרכה או כל קבוצה אחרת. ניתן להזמין סדנא לקבוצות של 5-40 איש. משך הסדנא הסטנדרטית הוא 3 שעות. ניתן לקצר או להאריך בהתאם לצרכי הלקוח.

אולי יעניין אותך?

Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 147 ביקורות
Facebook ג גוגל
5.0
מבוסס על 17 ביקורות
js_loader
דילוג לתוכן [brb_collection id="963"]