כל אחד מאיתנו שייך לכמה מעגלים: משפחה, חברים, עבודה, ועוד. כולנו רוצים שבכל אחד מהמעגלים יהיו קשר טוב, חברות, וגיבוש. אבל, גיבוש הוא לא מושג שנוצר באופן אוטומטי עם הזמן: צריך לעבוד בשבילו. איך עושים את זה? טוב ששאלתם! כאן נלמד כמה טריקים ודרכים לגבש קבוצת אנשים (לא צעירים) באופן מהנה.
יתרונות של משחקי גיבוש מצחיקים למבוגרים
חוץ מזה שתמיד כיף לשחק ולצחוק, למשחקי גיבוש יש ‘ערך מוסף משמעותי’: המילים האלו נכתבו על ידי מנחה בעל ניסיון כל כך עשיר במשחקי גיבוש, אז כדאי לכם להאמין. בכל מקרה, לפני שניתן לכם רעיונות ודוגמאות, נציג בצורה פורמלית את היתרונות שתקבלו ממשחקי הגיבוש, כדי שתוכלו להתרשם ולהבין שכדאי לכם לתרגל את השריר הזה. קדימה, מתחילים:
- חיזוק החוסן הקבוצתי – אחרי התקופה שעברנו ועודנו עוברים, אין צורך להסביר למה חוסן קבוצתי הוא דבר סופר חשוב. קבוצה מגובשת היא קבוצה חזקה יותר, שיודעת לתמוך באחד החברים או החברות במקרה של קושי ומורכבות.
- שיפור התקשורת – תקשורת פתוחה ושיח כנה בין כל החברים בקבוצה הוא דבר חיוני וחשוב מאוד. משחקי גיבוש שוברים את הקרח באופן קליל ומצחיק, ופותחים את היכולת שלנו להעלות כל נושא לשיח מכבד ופתוח בין החברים.
- שיפור היעילות והתפוקה – אם מדברים על צוות עובדים, לעובדה שהם מגובשים תהיה השפעה אדירה על היעילות והתפוקה שלהם. אנשים לא יפחדו להעלות רעיונות חדשים גם אם לא ממש שגרתיים, ויחפשו איך לסייע לכלל הקבוצה, כך שכל המשימות יבוצעו במהירות וביעילות.
- הפחתת מתחים פנימיים – כמו שכולנו יודעים, בכל קבוצה ולא משנה אם מדובר על משפחה מורחבת או על צוות עובדים כלשהו יש לא מעט אינטריגות וחיכוכים פנימיים. משחק גיבוש שמפעיל את חוש ההומור וגורם לנו לצחוק וליהנות הוא דרך מעולה לפוגג את המתחים ולייצר תקשורת נעימה ומקרבת.
והנה כמה רעיונות למשחקי גיבוש מצחיקים
מחפשים רעיונות למשחקי גיבוש מצחיקים ולא מתישים? מעולה! כי אספנו בשבילכם כמה רעיונות מעולים:
- מופע פלייבק – מופע פלייבק הוא בעצם הצגת תיאטרון, אבל המיוחד בו זה שהכוכבים הם הצופים ולא השחקנים. במופע הזה הצופים מספרים לשחקנים סיפורים אמיתיים מהחיים שלהם, והשחקנים מציגים את הסיפורים על הבמה.
הרעיון מאחורי מופעי פלייבק הוא לתת לנו נקודות מבט חדשות על הדברים שקרו לנו, וכך לעבד אותם באופן משעשע עם חיוך על הפנים. כדי שמופע פלייבק יהיה מוצלח, המציגים צריכים להיות לא סתם שחקנים מעולים, אלא כאלו שיודעים לאלתר ברמה גבוהה, ועם כימיה נהדרת ביניהם. - אמת ושקר – במשחק הזה כל אחד מהמשתתפים צריך לספר שני סיפורים: אחד אמיתי ואחד שקרי (אפשר לעשות גם גרסה עם יותר משני סיפורים), ושאר המשתתפים צריכים לנחש מהו הסיפור האמיתי ומהו הסיפור השקרי. תתפלאו לגלות כמה שהחברים שלכם יצירתיים וממציאים סיפורים, וגם איזה דברים הזויים אנשים עשו ועברו בחיים.
- אימפרוביזציה – אימפרוביזציה היא אלתור. החיים שלנו הם אלתור אחד גדול, ולכן כדאי להיות מוכנים! סדנת אימפרוביזציה מעניקה לנו כלים מעולים שעוזרים לנו להתמודד עם מצבים לא צפויים בנוחות ובקלילות, ואיך להיכנס למוד של המאלתר. אבל לא מדובר על סדנה כבדה ורצינית, זאת סדנה שפשוט תגלגל אתכם מצחוק!
מתי ועם מי אפשר לעשות משחקי גיבוש מצחיקים?
משחקי גיבוש אפשר לעשות עם המון קבוצות: בני נוער בבית ספר או בתנועה, משפחה מורחבת, קבוצות חברים או צוותי עובדים. הקהל הקלאסי למשחקי גיבוש הוא בדרך כלל קבוצות עובדים: ועדים, כנסים מקצועיים, חברות, ועוד.
משחקי גיבוש יכולים להתאים בכל מיני הזדמנויות, וכמובן שהם לא חייבים להיות דבר חד פעמי. ההזדמנויות הקלאסיות למשחקי גיבוש מצחיקים הן אירועי הרמת כוסית לכבוד החגים, סוף השנה, או סיום של פרויקט מוצלח, ימי גיבוש וכיף, טיולי חברה, וגם כהפוגה קומית באמצע כנס מקצועי כבד.
איך נהפוך את המשחקים שלנו ליותר אישיים ורלוונטיים לקבוצה?
יש המון משחקי גיבוש, ואפשר למצוא אלף ואחד רעיונות באינטרנט ואצל חברים. אבל, ככל שמשחקי הגיבוש יהיו יותר אישיים ומותאמים לקבוצה מבחינת האופי וההווי הפנימי, מן הסתם הם יהיו יוצר מוצלחים.
גרובר סיפר לנו, שכאשר הוא מגיע לקבוצה כדי לתת לה סדנת צחוק הוא לא סתם מתאים את התוכן לקבוצה, כי ברור שוועד מורים וקבוצה של עובדי הייטק דורשת תכנים שונים. הוא אשכרה יושב וכותב קטעים ותכנים לכל קבוצה. כל הזמנה מקבלת יחס מיוחד.
צריך לשבת ולהכין ‘שיעורי בית’, ללמוד קצת על הקבוצה, על האופי וההווי החברותי, מה הבדיחות הפנימיות, ועוד. כשמגיעים בצורה כזו לקבוצה, והחבר’ה מרגישים שהתכנים נכתבו ממש עליהם ושהמנחה מכיר את השפה הפנימית שלהם, הם זורמים ומשתפים פעולה בשמחה.
משחקי גיבוש עם גרובר: כדי להתגבש על 'אמת'
משחקי גיבוש מצחיקים הם כלי אדיר, שיכול להרים צוות של עובדים ולהפוך אותו לקבוצה מגובשת, יעילה, ויצירתית. אז כאמור, יונתן גרובר הוא מומחה, אם לא ה-מומחה של משחקי גיבוש קבוצתיים, עם ניסיון של מאות מופעים ואירועי גיבוש הכוללים משחקים גיבוש שהוא ניהל והנחה. מעבר לזה, הוא גם עושה סטנד-אפ, סדנאות אימפרוביזציה, ועוד המון דברים.
שימו לב: כשמדברים על משחקי גיבוש עם גרובר, הכלי הזה, כלי המשחק, הופך להרבה מעבר. הוא הופך ל’מכונה’. כי הודות לניסיון הרב שהוא מביא איתו, גרובר יודע להתאים לכל קבוצה את המשחק והתוכן המתאים לה, עד כדי כך שהמשתתפים מרגישים (ואת זה אנחנו יודעים כי ככה הם סיפרו) שהמשחק ‘אשכרה’ נכתב עליהם. אז אם אתם מחפשים לקחת את אירוע הגיבוש המתקרב למקום אחר, מקום מצחיק ומהנה שכולם יזכרו, אירוע שיגרור אחריו הודעות כמו ‘תודה רבה היה מצחיק כל כך’ בשרשור המייל המשרדי או בקבוצת הווטסאפ – פנו לגרובר. הוא כבר ידאג לזה.
מהי הכמות האידיאלית של משתתפים במשחקי גיבוש מצחיקים?
- לרוב הכמות האידיאלית היא 20-30 איש, אבל כמובן שאפשר לעבוד עם קבוצות בגדלים משתנים.
כמה משחקי גיבוש מצחיקים מומלץ לעשות בערב?
האמת היא שבדרך כלל 4-3 משחקים זו כמות מעולה, ככה שמצד אחד המשתתפים מספיקים להתחמם ולהיכנס לקטע, ומצד שני זה לא עמוס מדי ומתיש
איך אפשר לעשות משחקי גיבוש לאנשים שגרים רחוק אחד מהשני?
אפשר לעשות סדנה מקוונת דרך הזום, אבל אם בחרתם באפשרות הזו אנו ממליצים בחום לקחת איש מקצוע מנוסה כמו יונתן גרובר, כי צריך לשלוט ולהפעיל את הקהל וזה בכלל לא פשוט.